torstai 25. syyskuuta 2014

Kedonkukan hätävara

Luvattoman pitkä blogitauko, mutta nyt lupaanlupaanlupaan terästäytyä.

Koko puutarhanhoito jäi loppukesän aikana hiukan hunningolle, kun oli niin paljon kaikkea muuta touhua: reissua, rantaa, kouluprojekteja. Oman onnensa nojassa olivat Viron tuomisina tuoduista siemenistä kasvatetut tomaatit saaneet kuitenkin jotain satoa aikaan. Tyylilleni uskollisena sain kerättyä tomaatinraakileet sisälle vasta, kun seuraavaksi yöksi oli luvattu pakkasen puolelle putoavaa lämpötilaa.. Ilman viime tinkaa jäisi moni asia tekemättä, näin se on.

Sadonkorjuu siis pääosin suoritettu, saaliina pari kulhollista tomskuja, joita kypsytellä sisällä meheviksi sekä kymmenkunta keltaista kesäkurpitsaa ja yksi jättikurpitsa - joka ei hunningolla ollessaan kuitenkaan kovin jätiksi ollut kasvanut.


Sadonkorjuu pelasti maanantain ruokahuolilta. En ehtinyt käydä kaupassa, joten jääkaapin jämistä oli perheelle ruokaa taiottava. Muistin reseptin, jota kokeilin edellisenä syksynä vegetaristiveljen kyläillessä. Silloinkin oli vähän hätä kädessä, kun en ollut huomannut varata kasvispöperöä pöytään.

Kedonkukan hätävara syntyy näin:

Oman pihan tomaatit ja kesäkurpitsa pääsivät pataan.
Ainekset
Porkkanoita 3-4
Tomaatteja 8-10 pientä
Kesäkurpitsa
Sipulia 2-3 koosta riippuen
Valkosipulia (1 kokonainen yksikynsisipuli)
Tomaattimurskaa 1 prk (plus tomaattipyretta, jos on)
1-2 rkl hunajaa
Suolaa
Pippuria
Yrttimausteita (basilika, timjami, oregano, toimivat hyvin)
Loraus balsamicoetikkaa

Kuullotukseen voita tai oliiviöljyä

Jos löytyy yrttisuolaa tai kasvisliemikuutio tai kasvisliemijauhetta, niitäkin voi käyttää mainiosti.




Pikkuapulainen touhussaan kesäkurpitsan siemeniä poistamassa.
Kuori ja pilko porkkanat ja kesäkurpitsa, kuori sipulit ja valkosipuli. Jos kesäkurpitsassa on kovin siemeninen sisus, kaavi siemenet pois ennen pilkkomista. Sipulin saa pilkkoa lohkoiksi, ei tarvitse silputa pieneksi. Sulata voi paistinpannulla ja lisää porkkanat muutamaksi minuutiksi niin, että saavat ruskeaa pintaa hivenen, lisää sipulit ja valkosipulit joukkoon ja anna kuullottua lisää. 


Seuraavaksi pannulle tomaatit ja tomaattimurska sekä mausteet, hunaja ja balsamicoetikka. Annetaan hiljalleen kiehua ehkä 20 minuuttia, niin että porkkanat alkavat pehmetä. Jos neste näyttää käyvän vähiin, voi lisätä desin pari vettä. Lopuksi sekaan kesäkurpitsan lohkot, ja annetaan vielä hautua 5-10 minuuttia, niin että kesäkurpitsat alkavat pehmetä.

Tarjoillaan pastan tai riisin kylkiäisinä tai liharuan höystönä,
Tämän kohdalla on käynyt niin, että höystö on monesti se mitä santsataan ja pääruoka on jäänyt sivurooliin lehdellä soittelemaan. Kertoneeko tuo höystön hyvyydestä vaiko pääruoan vaatimattomuudesta?






2 kommenttia:

  1. Nam, kuulostaa hyvältä. Ja näyttää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa! Helppo, halpa, herkullinen - upposi vegeveljellekin oikein mallikkaasti :)

      Poista